Tips på hur du lättare håller hemmet rent

Ibland kan det kännas omöjligt att hålla hemmet rent. Det ligger saker överallt, disken tar över köket och högen med smutskläder börjar bli oundviklig. Om detta är saker som du ofta upplever och stör dig på i vardagen kan denna text underlätta för dig. Här kommer smarta och snabba tips på hur du lättare kan hålla rent i hemmet.

Många kan ofta fråga sig hur hemmet kan bli så stökigt trots att man alltid tycks plocka undan efter sig. Med tanke på att den genomsnittliga svensken lägger ca 14 timmar i veckan på att städa och plocka iordning kan det vardagliga kaoset som ofta uppstår kännas otroligt störigt. Det är inte många som trivs i ett stökigt och smutsigt hem, men ibland räcker tiden helt enkelt inte till. Med bara lite extra engagemang och fokus på de små detaljerna kan ditt hem förvandlas från ett alldagligt halvkaos till en trivsam och ren ordning och reda.

Tips nummer 1- ”kaos attraherar mer kaos”

Det sägs att om ett rum är stökigt finns det stor risk att nästa rum också blir det. Hjärnan fungerar nämligen så, att om det redan är lite halvkaos i ett rum så är det inte lika jobbigt eller störande om ett annat rum blir likadant. Men detta resulterar bara i mer städning i slutändan och därför är det bättre att från första början lägga saker där det bör vara för att undvika att röran sprider sig.

Tips nummer 2- undvik att samla på saker

Trots att det kan kännas prydligt och personligt att ha foton, små glasfigurer eller en massa ljusstakar ståendes som dekorationer på bord eller byråer så gör dessa små saker bara att det blir svårare att organisera. Ju färre saker som finns i hemmet desto mer organiserat känns det. Ett minimalistiskt tänk är bra om du upplever att det är svårt eller jobbigt att städa.

Tips nummer 3- plocka undan direkt

Visst kan det kännas skönt att lämna disken till senare, slänga de använda men inte riktigt smutsiga kläderna på en stol, och kanske riskera att de ny inhandlade matvarorna förstörs medan du bara ska kolla klart på det sista avsnittet av serien? Om du istället ägnar de få sekunderna eller minuterna de tar att plocka undan sakerna direkt undviker du att skapa ett stort städningsmoment i slutet av kvällen eller nästa dag. Då kan du sen istället njuta av vissheten om att du kan ligga kvar hela kvällen i sängen i ett städat hem.

Tips nummer 4- lyssna på musik medan du städar

Att städa och fixa iordning i hemmet ska inte vara tråkigt, trots att det kanske inte är det man helst ägnar sin tid åt en söndagsförmiddag. Gör det bästa av situationen och sätt på en spellista med din favoritmusik som gör dig glad och peppad. Du kanske även kan bestämma träff med en kompis eller med din partner och göra det som en rolig aktivitet tillsammans.

Tips nummer 5- skriv ett veckostädschema

Istället för att bestämma att söndagen är städdag, och ägna en hel dag åt långtråkiga sysslor, kan du dela upp sysslorna per veckodag. Exempelvis kan måndagar vara dammsugardagen, tisdagar fixar du i köket, onsdagar gör du fint i badrummet osv. Detta gör också att du får in en städrutin och på så sätt upplever det mindre krävande.