Hur många timmar lägger vi på hushållsarbete?
Vi lägger förmodligen fler timmar på hushållsarbete än vad du hade trott. 😳
Kan du ofta stanna upp och fråga dig själv var all tid egentligen tar vägen? Många upplever att den bara flyger iväg och vips så har ännu ett år passerat. Det kan bero på att en stor del av vår dagliga tid läggs på att städa i hemmet, alltså det obetalda hushållsarbetet. Vill du veta hur mycket tid vi lägger på hushållsarbetet och vilka sysslor som inkluderas bör du fortsätta läsa, för detta är intressant.
I genomsnitt ägnar svensken knappt 14 timmar åt hushållsarbete, vilket inkluderar sysslor så som att tvätta kläder samt sortera och vika de, dammsuga, diska, laga mat och plocka iordning. 14 timmar per vecka blir ca 2 timmar om dagen, vilket kanske inte låter så mycket. Men tänk på att ett dygn har 24 timmar – 8 av dessa går åt till att sova, 8 går åt till att jobba. Då har du 8 timmar kvar till övriga saker, men redan innan du har börjat med något annat så försvinner ytterligare 2 timmar åt hushållsarbete, som dessutom är obetalt. Det innebär att på ett dygn med 24 timmar får du 6 timmar kvar till att göra saker du behöver eller vill göra.
Med denna text vill jag inte framstå som att det är något negativt att vi ägnar 2 timmar om dagen åt de obetalda hushållssysslorna. Snarare tycker jag att det är bra att vi svenskar bryr oss om våra hem och att det ska vara trivsamt att bo i bostaden. Däremot kan jag själv, som många andra, uppleva att det hade varit roligare och mindre stressigt om det fanns mer tid till annat än hushållssysslorna. Trots detta är det bara ungefär 6,6 % av Sveriges befolkning som har städhjälp.
Vad lägger vi egentligen tid på?
Som jag nämnde tidigare lägger vi svenskar ungefär 14 timmar i veckan på städning. På ett helt år (52 veckor) är det ungefär 728 timmar som läggs på hushållsarbete. 782 timmar är ungefär 30 hela dygn. 30 dygn! Tänk dig att vi lägger ungefär en månad om året på hushållssysslorna. På den här månaden hade man kunnat göra så mycket annat roligt som att hälsa på familj och vänner, träna eller bara njuta av livet. Det är på tiden att vi börjar använda oss mer av städhjälp, som faktiskt också gynnar jobbsektorn och skapar fler arbeten.
Men vilka sysslor lägger vi egentligen mest tid på? Diskning tar faktiskt första position och på detta spenderar vi ca 3,8 timmar per vecka. Även dammsugning verkar vara en favorit då hela 2,3 timmar läggs på detta, och på damning 1,9 timmar. 3,5 timmar ägnar vi åt att röja undan. Det verkar som att svenskar tycker det är roligt att städa! Detta med tanke på att ca 90 procent av de som faktiskt har städhjälp även gör någon form av förberedelse innan städhjälpen ska komma, som att t.ex. plocka iordning eller diska lite. Vad är då egentligen syftet med städhjälpen?
På tal om städhjälp och de 6,6 % som använder sig av det, kan man ju fråga sig vad resterande 93,4 % har för anledning till att inte använda sig av det. Tyvärr är det så att många känner att de inte har råd då det ofta är ganska dyrt med städhjälp, närmare bestämt ca 30 % av befolkningen. Däremot har svenskar otroligt stor tillit till städfirmorna då endast 5 % plockar undan värdesaker innan städhjälpen kommer.
Ersättning för det obetalda hushållsarbetet
Om man räknar på hur mycket obetalt hushållsarbete som läggs på att fixa och städa i hemmet kan man verkligen fråga sig hur roligt det kan vara att städa. Säg att en timme är ungefär 200kr. Det innebär att på en vecka läggs ungefär 2 800kr på hushållsarbete. På ett år (728 timmar) är det ungefär 145 tkr. 145 000 kr lägger vi på att städa ett helt år. 🤯 Det är lite mer än 5 månadslöner för den genomsnittliga svensken. Det kan kanske vara värt en extra slant i månaden för att kunna lägga tid på att göra sånt som du verkligen älskar. En liten tankeställare sådär!
Hemstädning med leenden 💙
Vi på Hembry har många års erfarenhet av hemstädning och vi vet hur man får varje skrymsle och vrå skinande rent. Vi tar hand om dina städbestyr så att du får tid för familj, vänner och intressen. Dessutom har vi kollektivavtal, kvalitetsgaranti och lång erfarenhet.