Få hjälp av robotar i hemmet

Få hjälp av robotar i hemmet

Ju fler år som går desto mer satsar vi på att utveckla tekniken. Därmed växer även behovet av att använda teknik allt mer i vardagen, och då syftar jag inte bara på teveapparater och smartphones.

Idag är det inte ovanligt att man även har en robotgräsklippare, robotdammsugare, och kanske en flygande kamera i form av en drönare. Tekniska prylar blir en allt större del av vår vardag, framförallt det här med robotar som kan hjälpa till i hemmet för att vi ska spara tid. 

Allt detta snack om att tekniken tar över våra liv, när det ju är vi själva sätter oss in i denna spiral av teknisk efterfrågan. Då är det ju inte konstigt att utbudet ökar både på längden och bredden!? Faktum är att robotteknik är det vi önskar oss allra mest idag, det har ett svenskt byggbolag gjort en undersökning på.

Nya robotar 

Det är väl inte så många som inte känner till de smarta gräsklipparna och dammsugarna i robotformat? Det som känns lite märkligt är att sådana smarta uppfinningar är rätt gamla i förhållande till allt nytt som kommit idag, så som ”nya kompisar” i form av robotar som agerar sällskap i hemmet. 

Idag kan man inte bara investera i robotar som sällskap, utan de finns även så kallad allt-i-allo-robotar som kan hjälpa dig att bära och transportera saker, så som tunga matkassar, väskor och utomhusprylar. Det finns också robotar som kan hjälpa till att underhålla barnen då den kan berätta sagor, ta kort och känna av olika ansiktsuttryck, samtidigt som vi kan fråga om saker som nyheter och om de kan spela upp lite musik. 

Sen finns det även de som kallas ”personal robot” som fungerar som ett all-round-system, då den hjälper dig att hålla koll på alla dina tekniska prylar genom att koppla de samman. Det kan gälla båda telefoner, teveapparater, lås, lampor och temperaturreglage. 

Robotar kan hjälpa gamla  

Trots att det kanske känns som att alla dessa robotar kommer ta över våra liv helt och totalt, så finns det faktiskt väldigt många fördelar med vad de kan göra. Inte nog med att de kan hjälpa oss med att bära tunga saker, läsa upp nyheter och sammankoppla våra hem, de kan faktiskt på riktigt hjälpa äldre. 

Det är inte ovanligt att äldre spenderar nästan all sin vakna tid ensam, vilket ju inte är så kul för någon. Med en robot i hemmet kan detta problem lösas då de kan prata med roboten, be den att komma med mediciner genom att klicka på en knapp, och fantastisk nog även larma vid en olycka. 

Detta kan göra att de äldre, som kan ha svårt att hålla koll på allt, kan känna sig mer säkra och att de har kontroll på saker och ting, samtidigt som den underhåller och ger sällskap. Att vi har sådana möjligheter idag är ju faktiskt otroligt!