Bli ett proffs på att vika kläder

Bli ett proffs på att vika kläder

Att vika kläder är förmodligen en syssla som många gärna skjuter på att göra, eller kanske struntar i överhuvudtaget. Ett känt fenomen som brukar uppstå i de flesta sovrum är stolen, där man slänger kläderna kors och tvärs för att slippa vika in de i garderoben. Enkelt och bekvämt. Men då får man ju heller inte bli sur eller förvånad när kläderna sen är skrynkliga. 

Det där extra lilla steget att vika kläderna och lägga in de i garderoben efter man använt de, är ett litet steg för mycket för många. Snart blir de små stegen till en stor hög på golvet, på sängen eller på stolen – det mår inte kläderna så bra av. 

Som tur är finns det en del tips och tricks som man kan göra för att både snabba upp och förenkla vikningsprocessen. Här kommer vi tipsa om just det, för att du ska kunna spara tid och slippa den där störande klädhögen som bara blir större och större. Och framförallt för att dina kläder ska må och se bättre ut! Ett plus är att de också kommer ta mycket mindre plats. Enjoy!

Strumpor som håller ihop 

Att vika strumpor kan ibland kännas som ett evighetsjobb, och trots att man klämmer ihop de med varandra så tycks de alltid försvinna. Testa denna teknik istället:

 1. Lägg de ovanpå varandra, åt samma håll
 2. Vik ner toppen över strumpan, så att kanten hamnar vid hälen 
 3. Vik in tårna under fliken
 4. Voilá! Där har du en strumpboll som sitter som berget

Knivskarpa skjortor

Är du en sådan som föredrar att vika dina skjortor istället för att hänga de? Då är detta ett tips för dig. Det kan vara svårt att få till skarpa veck och raka linjer, men med denna teknik kommer det vara lätt som en plätt!

 1. Börja med att knäppa första och sista knappen
 2. Vänd skjortan så den ligger med ”ryggen uppåt”
 3. Lägg en tidning (ju tyngre desto bättre) precis under kragen, med kortsidan mot
 4. Vik vänstra sidan över tidningen tills den nuddar kanten, och vik sen ner armen längs sidan 
 5. Upprepa på höger sida
 6. Vik upp skjortans nedre kant till hälften, och gör sen samma sak igen så att kanten möter kragen
 7. Dra ut tidningen! Resultatet ska vara en fyrkantig skjorta 

Hänga tröjor utan att de stretchas ut

Att hänga sina tröjor är något som många fruktar, då de ofta är ganska tunga och kan lätt töjas ut. Testa att göra på detta sätt så ska du se att de håller formen utan att ta plats i Lägg tröjan med ”magen” uppåt

 1. Vik över halva, och streck ut armarna i en rak linje (se bild nr. 1)
 2. Placera galgen med kroken i ”armhålan” (se bild nr. 2)
 3. Vik armen över galgen i en rak linje (se bild nr. 3)
 4. Gör samma sak med tröjans nedre del (se bild nr. 4)
 5. Vänd på kalaset, och vips så har du en hängande tröja

Vi hoppas att dessa tips kan hjälpa er på vägen till er mer välordnad garderob, och att ni i framtiden undviker stolen. För det tar egentligen inte så lång tid att vika iordning sina kläder, framförallt inte med dessa tips. 

Nu kan du vika snabbt, smart och enkelt. Spara plats i garderoben och börja vika som ett proffs! Vill du läsa mer och hur du kan organisera din garderob så kan du klicka här!