Trasiga saker i hemmet? Såhär kan du fixa det!

Trasiga saker i hemmet? Såhär kan du fixa det!

Det är lätt hänt att saker går sönder i hemmet lite då och då, men visst är det lika tråkigt varje gång? Även om sakerna kanske inte är helt trasiga, kan de lätt kännas tråkiga eller gamla på grund av fläckar som inte vill försvinna, eller för att de luktar illa. 

När något går sönder hemma är det många som tänker att ”åh nej, nu måste jag köpa nytt..”, men det är inte alltid nödvändigt. Det finns många smarta tricks och husmorstips som är välbehövliga vid tillfällen då saker hemma behöver lagas, eller kanske få sig en liten uppfräschning. Är ni i behov av att fixa till där hemma så rekommenderar vi att ni fortsätter läsa! 

Fixa trasiga kläder

Det är inte ovanligt att våra kläder går sönder, de slits ut och till sist går det hål i dem någonstans. Detta är verkligen inte ovanligt om man har en familj med barn, de är inte direkt kända för att vara varsamma om sina kläder..

Faktiskt är det så att man inte behöver värsta bästa sykittet hemma, med symaskin och hela köret. Vill man på en riktigt snabbt och smidigt sätt laga ett hål i ett klädesplagg kan man köpa påstrykningsbara lagningslappar, som enkelt stryks på klädesplagget. 

Vill man inte köpa nya saker kan man kanske återanvända någon gammal tygtrasa som bara ligger och skräpar, och istället sy fast den på klädesplaggets ”undersida”. Då krävs det däremot att man har lite sy-skills, men det är i alla fall ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ. 

Bikarbonat till mer än bakning

Bikarbonat är något som många förknippar till bakning och matlagning. Det många kanske inte vet är att det går att använda till mycket mer i hemmet, som att ta bort dålig lukt på mattor eller madrasser, göra kylen som skinande ny, eller hålla avloppen fräscha. 

Antingen kan man strö över bikarbonat på det ”drabbade” eller ”utsatta” området, låta det värka några minuter och sen skölja bort med vatten. Eller så kan man torka området med en trasa med vatten och bikarbonat, för att få bort svåra fläckar och dålig lukt. 

Att det fungerar så bra som rengöringsmedel är för att det i kombination med vatten får ett högt PH värde, som i princip ”fräter bort” smutsen. 

Testa med tandkräm

Det är inte bara bikarbonat som kan användas till mer än vad man tror, utan det kan tandkräm också. Tycker du att dina bestick, eller dina badrumsdetaljer, inte glänser lika mycket längre? Har du en störande, ful vattenfläck på ditt träbord som inte vill försvinna? Eller har du en kaffemugg som inte tycks bli veck kaffet? Då kan tandkräm göra susen! 

Genom att gnugga tandkrämen på området du vill rengöra lite extra kan du återskapa glansen och ta bort fläckar som verkar omöjliga att motverka. Tandkrämen kan användas för sig, eller med en klick vatten beroende hur mycket smuts du vill få bort; ju grövre fläck desto mer koncentration. Den ska dock alltid sköljas bort med vatten efteråt. 

Fläckar på möbler 

Är du en sådan som ofta råkar spilla, och har satt spår i både skinnsoffor och tygmöbler? Då kan koncentrerad Galltvål vara en bra investering. Genom att gnugga på fläckarna med galltvål och en tvättsvamp kan du lösa upp smutsen, och få tillbaka den fina, fläckfria möbeln. 

Beroende på hur ingrodda fläckarna är, och vilket material de fastnat på, kan galltvålen behöva arbetas in ordentligt, och kanske flera gånger. När galltvålen fått verka tillräckligt och du är nöjd med resultatet ska du badda med vatten tills skummet är borta. Den våta fläcken kan sugas upp med en handduk eller hushållspapper.