Detta bör du tänka på innan du flyttar

Detta bör du tänka på innan du flyttar

Att flytta är något många pratar om att de vill göra. Man kanske vill börja om på nytt, byta miljö eller bo i ett annat land, eller så kanske man bara vill expandera boytan. Men att ta sig i kragen och faktiskt flytta är något som många tycker är svårt. Dels av ekonomiska skäl, men också för att själva processen känns krånglig.

I själva verket är det inte särskilt krångligt att flytta, det vill säga om man gör det på rätt sätt. Det finns en hel del saker man kan göra för att underlätta flyttprocessen. Men vad innebär då det? Hur flyttar man på rätt sätt? Jo, det ska vi gå igenom i denna text.  

När får du tillträde? Och när måste du flytta ut?

Att planera hur flytten ska gå till är det som lägger själva grunden för hur smidig processen kommer att bli, det gäller alltså både dig själv men även flyttfirman (som du troligen kommer vilja anställa). Men innan du börjar planera själva flytten bör du först kolla upp när du får tillträde till den nya bostadensamt hur länge du får behålla din nuvarande bostad. 

Om du ska flytta in i en hyresrätt ska du kontakta hyresvärden för att få reda på när du får tillträde, medan om du ska flytta in i en bostadsrätt ska kontakta mäklaren. Kolla upp exakt dag och tid för att inte riskera att komma dit utan att få flytta in. 

Tänk också på att det kan vara bra om man får tillträde några dagar innan du måste vara ute ur din gamla bostad, för att garantera att du hinner med allt. Att flytta tar ofta längre tid än man kanske tror, och så vill man ju hinna med ett flyttstäd innan tiden rinner ut. 

Planera flytten 

När de ovanstående punkterna är säkrade kan planeringen börja! 

  1. Anställ flyttfirman i tid 

Om du tänker dig att du vill anställa en flyttfirma bör du göra det i alla fall minst en månad innan utsatt flyttdatum, dels för att försäkra dig om att du kan boka just det datumet du vill, men också för att ha tid att planera flytten med flyttfirman. 

Kom ihåg att ha tillräckligt många flyttkartonger redo, antingen genom att boka de via flyttfirman eller köpa på egen hand. Ju fler desto bättre! 

  • Rensa ut innan du börjar packa

Detta är nog ofta det steget som många tycker känns krångligast. Helt plötsligt ska man packa ner ALLT, något som kan kännas överväldigande i början. För att underlätta packningen bör man börja med att rensa ut det som man inte längre är i behov av. Att få en fräsch start i den nya bostaden kommer kännas bra, plus att det blir färre saker som måste flyttas. 

  • Organisera

Att ha koll på vad som ligger vart är riktigt praktiskt. Märk upp flyttkartongerna efter kategori, som kläder, kök, badrum, böcker etc. När du väl ska packa ner bör du ta varje kategori för sig, för att det inte ska bli så rörigt och för att vara säker på att allt hamnar där det ska. 

Tänk på att inte packa ner det du behöver använda de sista och första dagarna, som toaartiklar, köksredskap och kläder. Undvik också att packa i väskor eller påsar för så smidig hantering som möjligt.

Glöm inte de bindande sakerna

När det kommer till att byta bostad är det vissa icke fysiska saker som måste flyttas med, som försäkringar och abonnemang. Detta ska du se till att kolla upp innan flytten bär av:

  • Hemförsäkring – antingen om du ska teckna en ny eller om du redan har en
  • Ny folkbokföringsadress – din nya adress ska vara din folkbokföringsadress, så kom ihåg att ändra det!
  • Adressändring – den nya adressen är även den dit all post ska skickas, för att undvika att din post försvinner
  • Abonnemang för el – troligtvis kommer du behöva teckna ett nytt, men se till att göra det i tid för att ha ett fungerande hushåll
  • Teleoperatör – för att kunna surfa och även om du vill ha telefonen kopplat till rätt bostad
  • Rätt nycklar – se till att hålla koll på dina nya nycklar, och lämna in de gamla om det skulle behövas

Vi hoppas att dessa tips kommer hjälpa er med flytten och att processen blir så smidig som möjligt!