Tvättar du på rätt sätt?

Tvättar du på rätt sätt?

Att tvätta hör till våra vardagssysslor. Det ingår i våra rutiner och är en hushållssyssla som aldrig tycks ta slut. Somliga tycker att det är en typ av lugnande ritual när kläderna ska tvättas, sedan hängas upp och sedan vikas ihop, medan somliga ser det som en börda. Tvättar du på rätt sätt? Genom att fortsätta läsa kan du få reda på det!

Vad innebär det då att ”tvätta på rätt sätt”? Jo, det innebär att du tvättar på ett sätt som är skonsamt för miljön och som gör att du sparar både pengar och tid. Att slippa känna stress eller ångest varje gång du startar tvättmaskinen för att du oroar dig för just dessa tre faktorer, kan underlätta mycket i vardagen. Följande tips kan göra dig till vad vi brukar kalla för en ”proffs-tvättare”. 

1.   Tvätta inte för ofta

Det kan kännas som en befrielse att se högen av tvätt sjunka och få den sköna känslan av rena kläder. Däremot är det varken miljövänligt eller vänligt för ekonomin att tvätta för ofta, och många gånger räcker det om kläderna bara hängs lite på vädring för att de ska kännas fräscha igen. Försök tänk på att om kläderna inte är ordentligt smutsiga kan tvättningen vänta. 

En annan sak som är bra att tänka på är att när du väl lägger i en maskin, se till att den fylls upp helt – det går åt nästan lika mycket energi till en halvfull maskin som det gör till en hel. Dock ska den inte vara fullproppad så att den knappt går att stänga igen, men se till att hela ”hålet” är fyllt.  

2.   Fixa kläderna innan tvättningen 

Att fixa och förbereda kläderna innan de tvättas gör både att du sparar tid och att kläderna slits mindre. Vänd tröjor, byxor, strumpor och allt som är ut- och in, knäpp knappar och stäng dragkedjor. Dessa enkla knep gör att kläderna inte bleks lika mycket, och materialen tänjs inte ut vilket motverkar att kläderna tappar formen.

3.   Överdosera inte med sköljmedlet/ tvättmedel

Tron om att mer tvättmedel skulle göra tvätten renare, eller att mer sköljmedel skulle göra den mjukare är en myt. För mycket medel i tvättmaskinen skapar mer lödder och riskerar att det inte sköljs ur ordentligt, vilket i sin tur är vad som skapar den så kallade ”tvättmedelsallergin”. 

4.   Använd rätt tvättmedel

Tänk på att försöka välja ett så skonsamt och icke skadligt tvättmedel som möjligt. För att undvika risken om att orsaka en allergisk reaktion kan du även välja att köpa parfymfritt, något som är extra viktigt om det bor barn i hushållet. En annan viktig sak att tänka på är att använda två separata tvättmedel, alltså ett som är för vittvätt och ett som är för färgad eller mörk tvätt. 

5.   Häng tvätten utomhus

Genom att hänga tvätten utomhus minskar du inte bara förbrukningen av energi, tvätten blir oftast torr snabbare och känns fräschare av att torka utomhus. En lätt bris gör även att tvätten blir mjukare och mer rörlig än om den bara hänger still rakt upp och ner.