Tips på hur du kan organisera dina kläder

Tips på hur du kan organisera dina kläder

Känner du att oordningen i din garderob är ett störningsmoment i vardagen och gör att du aldrig hittar vad du söker? Kanske köper du kläder lite då och då men får en känsla av att de försvinner utan att försvinna? Då kan du vara glad att du hittat hit. Här kommer vi ge dig sjukt bra tips om hur du kan organisera din garderob på ett smart, praktiskt och snyggt sätt.

Innan du försöker dig på att organisera din garderob är ett riktigt bra tips att börja med att ta ut alla kläder, accessoarer och skor som du har samlat där inne. Tänk att allt ska ut för att du sen ska kunna börja om nytt och fräscht. Nästa steg består av att dela upp och sortera, exempelvis efter följande kategorier: släng, spara och sälja/ ge bort. Om du tycker det känns svårt att veta vad som ska till vilken hög kan du fundera på hur ofta plagget brukar användas och om du trivs i det.

När du sedan har gjort dessa steg och sorterat dina tillhörigheter utefter passande kategori kan du börja organisera och skapa struktur. Ofta tänker man inte efter när man köper nya saker och det är lätt att man köper på sig för mycket kläder och accessoarer som fyller garderoben. Till slut finns det ingen plats kvar och allt känns stökigt och rörigt. Följande tips kommer garanterat att underlätta ditt klädletande så att du på ett snabbt sätt kan se vad du har och var du har de.

Tips nummer 1- avdelare

Köp olika sorters ”avdelare” för att spara utrymme och organisera garderoben. Organisation kan exempelvis ske utefter färg, typ av klädesplagg eller användningsområde, t.ex. årstid eller jobb/ fritid). Smarta avdelare är till exempel hyllavskiljare som gör att kläderna ligger kvar på rätt plats och inte ramlar på varandra. (se bild nedan).

Tips nummer 2- vertikal tröjförvaring

För att få användning av detta krävs det dock att man har en bra teknik för att vika tröjorna i likadana fyrkanter. Har du passerat det hindret kan du sedan lägga de vertikalt i lådorna för att få en bättre överblick och smidigare kunna ta ut en tröja utan att skrynkla till hela högen. Tänk på att aldrig hänga lite ”tyngre” tröjor (till exempel stickade) på galge då de lätt hängs ut och tappar form.

Tips nummer 3- rulla t-shirt/ byxor

Genom att rulla dina t-shirts eller byxor och förvara dem sida vid sida kan du lättare hitta rätt färger och modeller. Genom att rulla dem undviker du också att de blir skrynkliga.

Tips nummer 4- Använd metallfliken på läskburken

Vill du vara både miljövänlig och smart kan du spara metallfliken från läskburkens lock och använda den för att fästa en galge på en annan (se bild nedan). På så sätt sparar du hängplats på garderobsstången och skapar mer utrymme för fler kläder.

Tips nummer 5- förvara underkläder och mindre föremål i lådor

Gamla skolådor, byrålådor eller trälådor är utmärkta att förvara underkläder och mindre föremål (t.ex. scarves eller skärp) i eftersom de lätt kan försvinna eller vara svåra att hitta om de ligger lite huller om buller överallt. Dessutom kan du skapa extra ordning och reda genom att dela upp dem i mindre sektioner och sortera efter sort eller färg (se bild). Det finns massor och smarta förvaringsboxar man kan köpa eller göra själv i t.ex. kartong.

Tips nummer 6- likadana klädhängare

Investera i klädhängare/ galgar som har samma färg eller är av samma modell. På så sätt kan du ordna kläderna utifrån färg och genom en snabb överblick se vilken typ av klädesplagg som hänger där. Snyggt och praktiskt!

Tips nummer 7- förvara skor i lådor

Genom att förvara dina skor i lådor vet du alltid var du har dem och slipper leta i hela huset när en ny årstid vankas. Dessutom slipper du kaos i skohyllan eller att skorna smutsar ner varandra. Ett tips är att klistra upp en bild på skorna utanpå lådan för att tydligt se vilka skor som ligger var.

Utöver dessa sju tips kan det också vara bra att fundera över om övriga, lite mer diskreta utrymmen kan används för förvaring. Ett exempel är att köpa en korg som du kan lägga under sängen och förvara vinterkläder eller jackor under tiden de inte används. Då slipper de ta plats i garderoben och de fyller inte upp hela hallen. Utrymmen används ofta på ett dåligt sätt och kan rymma mycket mer trots att det kan se överfullt ut. Rätt ljus kan också ge känslan av en större garderob eller bättre rymlighet.

Hoppas att dessa tips och idéer kan hjälpa dig att få ordning på garderoben och skapa frid och ro i din vardag. Genom att organisera och strukturera i garderoben sparar du tid genom att slippa leta efter saker samtidigt som du är mer sparsam om både miljön och plånboken.